Kirjoittaja Aihe: Monikäyttöisien parituspesien rakentaminen  (Luettu 4135 kertaa)

qwerty

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 174
Monikäyttöisien parituspesien rakentaminen
« : Maaliskuu 18, 2013, 06:46:30 ap »
Parituspesien rakentaminen

Jokaisessa kotelossa on "viisi pesää" ja ne on tarkoitus laittaa omille alustoilleen erilleen toisistaan.

Väliseinän joutui leikkaamaan millintarkasti ja lopuksi vielä silikoonilla yhteen. Puristimia tarvittiin kovettumisen ajaksi jotta 5mm vaneri jämähtäisi mahdollisimman suoraan.Yhdyskunnat ovat kiinni toisissaan, jotta voisivat hyödyntää toisiensa lämmön, sekä lämmön tasaamisen.

Kuvassa on parituspesiä joita ripottelen metsään noin 40 - 80 kuningattarelle, lähelle kuhnuri (uros) pesiä. Jokainen neitsytkuningatar tarvitsee oman loossin ja haaremin. Näin tehden voin käyttää samoja standari kokoisia langstroth kehälistoja laittaessani kuningattaret suoraan lopullisiin pesiinsä. Ei tarvitse "pelleillä" siinä välissä ja toisaalta kuningattarella on hieman enemmän aikaa kasvattaa haaremiaan miniloossissa, koska tilaa on melkein kymmenenkertaa normi parituspesää enemmän.

Jatkojalostus varroa kestävyyden mittaamiseen ja kasvattamiseen, näissä samoissa pesissä (mikäli kuningattaria on tarpeeksi):

Näillä pesillä voisi koittaa mehiläisten hoitoa ilman torjuntaa ja lisäksi niin, että uusia mehiläisiä ei tuoda systeemiin ulkopuolelta.  Varroankeston jalostamisen nopeuttamiseksi voitaisiin ajatella myös kuhnuripesien varroamäärien keinotekoista lisäämistä. Näin saataisiin tehokasta valintaa myös isän puolelta.  Vapaata paritus olisi lisä varroankestävyys jalostuksessa, koska hoitoalueella ei ole muita hoitajia.

qwerty

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 174
Vs: Monikäyttöisien parituspesien rakentaminen
« Vastaus #1 : Huhtikuu 02, 2013, 01:44:56 ap »
Tässä parituspesän mallissa on hyödynnetty vanhaa langstroth kalustoa.

Yhdessä langstroth osastossa on viisi parituspesää. Pesät ovat alakautta läpituulettavat.

Allaolevissa kuvissa on 65 pesää suoraan langstroth kehille. Helpottaa pesien monistusta ja heikkojen yhdyskuntien käynnistystä huomattavasti.